full page


Обрізання крайньої плоті (циркумцизія) – як профілактика онкології
у чоловіків та жінок


Рак статевого члена та рак шийки матки. Онкологія, котрій може запобігти звичайне обрізання крайньої плоті (циркумцизія).

Як пов'язані рак статевих органів та циркумцизія?

Науково доведено, що одним із збудників онкології статевого члена та шийки матки є 16-й та 18-й типи ВПЛ (вірус папіломи людини). 6 жовтня 2008 р. Гарольд цур Хаузен, вчений із Німеччини, отримав Нобелівську премію за це відкриття. В рамках досліджень співробітники Хаузена клонували ген HPV 18. Віруси папіломи 16-го та 18-го типів, разом узяті, «покривають» 82% випадків генітального раку. (За бажанням, детальніше про цю роботу Гарольда цур Хаузена можна почитати в інтернеті, а також у спеціалізованих виданнях. Інформації багато, вона у вільному доступі).

За наявності крайньої плоті головка статевого члена більш чутлива (це не про відчуття від статевого акту, а про сприйняття до вірусів і бактерій навколишнього середовища), на оболонці головки присутній слиз. У внутрішньому листку крайньої плоті розміщені залози, які виробляють смегму (так звана «змазка») - речовина, що забезпечує ковзання між головкою та крайньою плоттю, що покликана давати легке відкриття та закриття. Смегма, разом із сечею та іншими природними виділеннями, накопичується в препуції (простір, своєрідна «кишеня», яка утворюється між внутрішнім та зовнішнім листками крайньої плоті). В результаті в цій області створюється комфортне поживне середовище для різних вірусів та бактерій.

Навіть якщо чоловік стежить за особистою гігієною, він все одно перебуває в зоні ризику, так як апріорі має певну область з відповідними умовами для життя і розмноження шкідливих мікроорганізмів.

Особливо у групі ризику:
  1. Чоловіки, які через специфіку діяльності, не завжди можуть підтримувати гігієну статевих органів. Наприклад, позмінна робота у несприятливих умовах. (Або ж, просто безвідповідально ставляться до особистої гігієни, «запускаючи» себе). Щоб закріпитись, вірусам потрібно не так багато часу.
  2. Люди, що хворіють на цукровий діабет. При цукровому діабеті на слизових оболонках змінюється pH, а також знижується імунітет. У таких умовах навіть при дотримуванні хорошої гігієни ризик розвитку інфекцій дуже високий.
  3. Чоловіки, у яких смегма продукується з підвищеною активністю. Це індивідуальна фізіологічна особливість, за якої залози в крайній плоті виробляють змазки більше, ніж потрібно.

Якщо є сприятливе середовище, вірус папіломи людини, а також інші хвороботворні бактерії (особливо анаероби, яким для життєдіяльності не потрібен кисень), легко закріплюються в ньому, живуть, та розмножуються. Далі справа за малим: потрапляючи в мікро-ранку на шкірі або слизовій оболонці, вони проникають в організм. Виникає захворювання.

Ще один фактор, на який хочемо звернути увагу.
У необрізаних чоловіків може бути порушення трофіки (кровообігу) статевого члена. Це відбувається, якщо крайня плоть звужена. Пацієнт відчуває дискомфорт, з“являються неприємні відчуття під час ерекції. Але фімозу в нього ще нема. При оголенні голівки видно так звану странгуляційну (стискаючу) борозну. Вона знаходиться саме там, де зовнішній листок переходить у внутрішній. Даний стан можна умовно позначити як початкова фаза 1-ї стадії фімозу. Внаслідок такого здавлювання у статевому члені, а зокрема в ділянці головки, - порушується кровообіг. Це спричиняє зниження місцевого (локального) імунітету.

Місцевий імунітет запобігає алергії в цій області, знищує віруси, бактерії, захищає при статевому контакті (коли з'являється «чужий» слиз). Відповідно, при ослабленому місцевому імунітеті небезпечні мікроорганізми отримують більше шансів вижити та проявити себе.

А тепер до головного питання: як обрізання крайньої попереджає онкологію?
  1. При циркумцизії крайня плоть разом із залозами, що виробляють смегму, - висікається і видаляється. (Дані залози, крім продукування змазки, ніяких інших функцій не виконують. Їх видалення не завдає організму ніякої шкоди). Відповідно, ліквідується саме середовище, місце, де можуть закріпитися та мешкати збудники.
  2. Оболонка головки статевого члена стає твердою, втрачаючи попередню «ніжність». Її покриття стає схожим більше на шкіру, ніж на слизову. В результаті вона менш чутлива до бактерій. Мікроорганізмам проникнути в тіло стає складніше.
  3. Значно спрощується гігієна. Віруси та бактерії набагато легше змити. Біологічні виділення та сеча в шкірі не накопичуються, а смегма не виробляється зовсім.

Обрізання крайньої плоті (циркумцизія)

Результат: навіть потрапляючи на шкіру статевих органів, віруси та бактерії не мають змоги «закріпитися» та розвиватися. Отже, ймовірність виникнення захворювання значно падає.

Також обрізаний партнер більш «чистий» для своєї партнерки. Імовірність занесення вірусів у піхву також знижується.

До речі, це стосується не лише онкології. Обрізання крайньої плоті (циркумцизія) за таким же принципом є профілактикою ЗПСШ та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.
Ще красномовніше говорить статистика (детальнішу інформацію також можна почерпнути з відкритих джерел).

СТАТИСТИКА:
  1. Папіломи статевих органів у обрізаних чоловіків зустрічаються рідко. Набагато рідше, ніж у необрізаних. Не тільки у чоловіків, але й у жінок, чиї партнери зробили циркумцизію, папіломи в області геніталій – явище не часте.
  2. Доведено, що серед хворих на рак статевого члена 14% – хворіли на фімоз. Фімозу, зазвичай, передує баланопостит (запалення крайньої плоті). Це досить великий, вагомий відсоток. І навпаки: у тих, хто мав запалення крайньої плоті або фімоз, але вчасно зробив обрізання, ризик виникнення раку значно знижується.
  3. Якщо порівняти дані країн, де більше і менше практикується обрізання, - ми отримаємо показники, що в тих регіонах, де циркумцизія проводиться частіше, хворих на рак статевого члена чоловіків, на рак шийки матки жінок, а також тих, хто хворіє на ВПЛ статевих органів - менше. Незалежно від рівня життя. Наприклад: у таких країнах, як Індія, Ізраїль, арабські країни, - онкологія статевих органів зустрічається рідше, ніж у будь-яких інших регіонах, де обрізання крайньої плоті не поширене.
  4. Найчастіше рак статевого члена та рак шийки матки зустрічається в регіонах, де не популярне обрізання крайньої плоті, і до того ж є часте порушення особистої гігієни.

На закінчення хочеться підбадьорити чоловіків щодо обрізання крайньої плоті:
  1. Це абсолютно безпечна та не шкідлива, не складна операція. Не вимагає тривалої реабілітації (ми неодноразово говорили про безпеку цієї процедури, - більше про обрізання крайньої плоті читайте тут: https://urology-practice.com.ua/ua/urologichni-operatsiyi/obrizannya-kraynoyi-ploti-_tsirkumtsiziya_.html.
  2. Чутливість та відчуття від статевого акту не постраждають! Так, чутливість саме на головці статевого члена дещо притупляється, тому що шкіра на ній грубішає. Але це лише подовжує процес (від чого і Ви, і партнерка виграєте). Основний відсоток задоволення чоловік отримує через корінь (основу) статевого члена. Так що за крайню плоть можна не турбуватися!

Бережіть себе. Дбайте про себе. Адже Ваше здоров'я – це запорука якісного життя – не тільки власного, а й близьких Вам людей.


ОБРІЗАННЯ (ЦИРКУМЦИЗІЯ) у чоловіків проводиться за такими показами...


Обрізання крайньої плоті:
естетичний вигляд після


Обрізання крайньої плоті (циркумцизія)

Автор статті: 
Леонід Максименко
уролог, андролог, лікар вищої категорії
про лікаря: https://m.urology-practice.com.ua/ua/urolog_-androlog-leonid-maksimenko.html
https://www.instagram.com/urolog.maksimenko/
https://www.facebook.com/urolog.maksimenko
https://www.youtube.com/channel/UCih6_yIVhOGDf1F8bWghAkQ/featured

<< Назад