full page


Операція на фімоз


Що таке фімоз?

Фімоз — це звуження крайньої плоті, що супроводжується запальними процесами.

що таке фімоз

Існує 4 стадії фімозу

  1. Є почервоніння, невеличкі рубці, легке відчуття здавлювання головки. Вже є запалення, але невелике. При цьому головка відкривається легко. Часто чоловіки, що мають 1-шу стадію, відчувають дискомфорт, та до лікаря не звертаються.
  2. Ті ж симптоми, що і при 1-шій стадії, але більш виражені. Головка відкривається з труднощами.
  3. Головку ще якось можна відкрити, але закрити назад дуже важко. Здавлювання досить сильне, дискомфорт майже постійний. Сечовипускання утруднене.
  4. Головка не відкривається зовсім. Сечовипускання стає справжньою проблемою. Присутні сильне здавлювання, біль.

стадії фімозу

Фімоз може бути вроджений і набутий

Зазвичай вроджений фімоз (його ще називають фізіологічним) - проходить самостійно, ближче до 6 років. Якщо цього не відбувається, то потрібно звертатись до лікаря уролога.

Набутий фімоз може з’явитись у будь-якому віці. 

Які причини виникнення фімозу?

  1. Дане порушення зустрічається в осіб юного віку, при статевому дозріванні. І з часом проходить самостійно.
  2. Друге місце за розповсюдженістю посідає запалення крайньої плоті (баланопостит). Фімоз виникає як наслідок запальних процесів.
  3. Наявність цукрового діабету. При цукровому діабеті порушуються захисні функції організму, і на слизових оболонках, де, як правило, перебуває багато бактерій, виникають оптимальні умови для їх активного і безконтрольного розмноження. Тому люди з цукровим діабетом часто страждають на запалення очей, стоматити, а чоловіки — на фімоз.

Чи є фімоз “популярним” захворюванням в Україні?

Відповідно до статистики, фімозом хворіє біля 3% чоловічого населення в дорослому віці. Це в нашій країні, де немає традиційного чи релігійного обрізання, і більшість чоловіків не робили циркумцизію. Чоловік, що зробив обрізання крайньої плоті (яке ще називають “операція на фімоз”), не може захворіти ним в принципі, оскільки сама крайня плоть, що звужується — відсутня.

Чому фімоз так дошкуляє чоловікам?

Аби відповісти на питання, достатньо просто переглянути перелік неприємностей, які тягне за собою фімоз... 

  • дискомфорт, відчуття натягування при статевому контакті, під час ерекції;
  • з’являються мацерації (намокання), що викликає печіння та посилення дискомфорту під час ерекції;
  • відчуття постійного здавлювання головки;
  • неможливість оголити головку статевого члена (3 та 4 стадії), ускладнене сечовипускання, біль.


уролог Київ
Є підозри на фімоз?
Не зволікайте, - запишіться
на прийом до уролога:




Яка небезпека чатує в разі не вирішення проблеми?

Всього на всього фімоз, - подумаєш... Здається, це таке незначне захворювання. Але воно призводить до хронічної ниркової недостатності, і - смерті.

Як з фімозом пов’язана ниркова недостатність? 

Якщо фімоз не лікувати, він розвивається до 4-ї стадії. На цьому етапі під час сечовипускання сеча потрапляє спочатку в препуцій (крайня плоть), що безпосередньо впливає на тиск, яким виштовхується струмінь сечі. Детрузор (м’язова оболонка сечового міхура), що відповідає за виведення сечі, видавлюючи її, не може нормально виконувати свою функцію. В момент, коли він скорочує м’язи сечового міхура, відчувається перепона. Сеча закидається в сечоводи (відбувається рефлюкс сечі), і в результаті по сечоводах — назад у нирки. Бо тиск у нирках менший, ніж у сечовому міхурі.

В результаті рефлюксу (що відбувається майже при кожному сечовипусканні) виникає запалення нирок. На фоні запалення розвивається хронічна ниркова недостатність і вторинне зморщування нирок. Як бачимо, наслідки не лікування фімозу дуже серйозні. І ліквідувати їх набагато важче, ніж вилікувати першочергове захворювання. 

В більшості випадків, на щастя, люди звертаються раніше, ніж ситуація заходить надто далеко. І хоча в якості скарг та приводом звернення до лікаря уролога є, як правило, нарікання на перепони у статевому житті та дискомфорт, фактично, пацієнт таким чином уберігає себе від набагато серйозніших та болючіших проблем у майбутньому. 

Ще симптоми, які змушують звернутись до уролога та зайнятись лікуванням фімозу:

  • естетика, косметична корекція статевого органу (операція на фімоз дає більш привабливий зовнішній вигляд);
  • запалення, що супроводжується підвищенням температури.

Які способи лікування фімозу?

Лікування будь-якого захворювання в основному складається з двох частин: 

  1. позбавити пацієнта від симптомів;
  2. усунути першопричину, та відповідно й саме захворювання.

Фімоз — не виключення. 

На початкових стадіях (1, 2) лікування фімозу починаємо з медикаментозного. Якщо воно не допомагає, чи пацієнт хоче вирішити питання “раз і назавжди”, тоді
оптимальний, і безпечний метод, котрий не має мінусів — це обрізання крайньої плоті (циркумцизія), яке також є операцією на фімоз.

Операція на фімоз

Операція на фімоз, як єдиний справді ефективний метод, також призначається при 3 і 4 стадіях захворювання, коли інші варіанти лікування або вже не дають результату, або у пацієнта немає часу на очікування результату від більш консервативних заходів. 

Тим не менше, перед операцією ми призначаємо місцеву терапію: у вигляді полоскань антисептичними розчинами, або мазі. Це призупиняє запальні процеси, зменшує больові відчуття, заспокоює шкіру. Пацієнт почуває себе ліпше.

Чому обрізання крайньої плоті (операція на фімоз) — один з кращих методів боротьби з захворюванням?

Операція циркумцизія — це висічення крайньої плоті. В процесі процедури та частина крайньої плоті (лоскут), яка і створює фімозне кільце (затискання головки), - видаляється, а листки ушиваються. Таким чином усувається власне сама можливість появи фімозу (затискання головки статевого члена). Це більш радикальне, але найбільш ефективне вирішення питання.

Метод є одним із кращих ще й тому, що обрізання крайньої плоті не має негативних наслідків. 

Мінуси операції: відсутні. 

Плюси:
  • вирішення питання фімозу та можливих запалень;
  • збільшується тривалість статевого акту (так як головка стає менш чутливою, але весь спектр відчуттів зберігається. Просто задоволення триває довше :) );
  • покращується зовнішній вигляд (багато жінок “за” обрізання);
  • циркумцизія є профілактикою онкології статевих органів чоловіків та жінок;
  • спрощується гігієна.

Обрізання крайньої плоті: як досягається естетичний вигляд після процедури.

Обрізання крайньої плоті (циркумцизія) - найчастіше виконується при фімозі.

Обрізання крайньої плоті (циркумцизія)

Після операції на фімоз у дуже рідких випадках виникає рецидив. Це може статись, якщо в проведенні операції були допущені помилки: процедура була виконана неправильно лікарем, або пацієнт не дотримувався рекомендацій і неналежним чином доглядав за післяопераційним швом.

На 4-й стадії фімозу обрізання — абсолютне показання. Хірургія є таким методом лікування, котрий в окремих випадках є незамінним. Зокрема, там, де є порушення анатомії, і інших способів лікування не існує (точніше, інші способи не дадуть позитивного результату).

Більше про операцію
обрізання крайньої плоті >>>

Автор статті: 
Леонід Максименко
уролог, андролог, лікар вищої категорії
про лікаря: https://m.urology-practice.com.ua/ua/urolog_-androlog-leonid-maksimenko.html
https://www.instagram.com/urolog.maksimenko/
https://www.facebook.com/urolog.maksimenko
https://www.youtube.com/channel/UCih6_yIVhOGDf1F8bWghAkQ/featured

<< Назад